HEMEROIDI – zdravljenje ali operacija ?

HEMEROIDI – zdravljenje ali operacija ?

Najpogostejše bolezni zadnjega črevesa in danke

Vzroki za otečeno oz. izpadlo črevo

Tromboza zunanjega hemoroidnega vozla

Tromboza zunanjega vozla sodi med najizrazitejše in nenadno nastale boleče otekline ob zadnjični odprtini.

Otečena kožna guba

Otečena kožna guba (stražar) je posledica vnetne reakcije roba rane (razpoke), ki je skrita v zadnjikovem kanalu. Bolniki spremembo praviloma zamenjujejo s hemoroidi in brezuspešno mažejo z mazili. Ker je otečena kožna guba posledica razpoke v zadnjiku, je pravilna pomoč zdravljenje razpoke . Kožna guba praviloma ostane tudi po zacelitvi razpoke, v kolikor bolnika zelo moti jo lahko operativno odstranimo.

Izpadla analna papila Otečena analna papila je podobno kot otečena kožna guba posledica vnetne reakcije roba rane (razpoke). Analna papila je v notranjosti zadnjikovega kanala, v predelu zobate črte. V primeru dolgotrajne kronične razpoke v zadnjiku je analna papila nad razpoko kronično dražena in se zabrazgotini. Ob odvajanju lahko analno papilo mišica zapiralka in blato potiskata v zadnjik. Če se pecelj analne papile dovolj podaljša lahko analno papilo stalno ali občasno vidimo v zadnjični odprtini. Ob odvajanju tršega blata in brisanju s papirjem lahko ranjena analna papila zakrvavi. Analno papilo odstranimo kirurško.hipertrofirana analna papila

Izpadli polip danke Zelo redko v zadnjični odprtini opazimo izpadli polip iz danke. Ob odvajanju se polip izriva navzven, ker pa se drži črevesa se ne more izločiti. Bolniki imajo občutek kot, da se ne izpraznijo do konca. Takšni polipi so ranljivi in radi krvavijo. Potrebno jih je kirurško odstraniti.

Vneti in izpadli notranji hemoroidni vozliPovečani notranji hemoroidi, ki že izpadajo, lahko ob vnetju tudi močneje zatečejo. Vidimo izpadlo črevo, venec povečanih in oteklih zunanjih hemoroidnih vozlov, nekoliko globje pa venec notranjih hemoroidnih vozlov s krvnimi strdki in oteklino. Takšno stanje praviloma zdravimo konzervativno, le redko se odločimo za operacijo.izpadli in vneti notranji hemoroidi

Viseče kožne gube – mariske.Viseče kožne gube ob zadnjiku so krpaste gube, ki običajno ostanejo po porodu, ko uplahnejo med nosečnostjo napeti zunanji hemoroidni vozli. Lahko pa ostanejo tudi po ozdravljeni trombozi zunanjega hemoroidnega vozla. V kolikor prihaja zaradi marisk do težje higiene, vnetij ali srbeža se odločimo za operativno odstranitev.

Izpadanje zadnjikovega kanala.Pri težjem odvajanju in napenjanju lahko pride do izrivanja sluznice zadnjika. Pri brisanju s toaletnim papirjem se sluznica še dodatno izvleče, pogosto pa tudi rani in oteče. Pogosto ima bolnik občutek kot, da se ni do kraja izpraznil, podobno kot pri izpadli analni papili ali polipu. Kadar pride do vnetja izpadle sluznice moramo najprej pomiriti vnetje, nato pa s sklerozirajočimi sredstvi (podobno kot pri zdravljenju hemoroidov) sluznico pritrdimo na podlago. Redko je potrebmo operativno zdravljenje.

Izpadanje zadnjega črevesa – prolaps.O prolapsu govorimo kadar se zadnje črevo narine v zadnjik, zaradi zažetja mišice zapiralke pa vkleščeno črevo oteče. Praviloma je vzrok izpadanja črevesja nepravilna uporaba mišic in napenjanje ob zaprtju. Zaradi dolgotrajnega izpadanja črevesja lahko pride do poškodbe in raztegnitve mišice zapiralke, kar pripelje do uhajanja blata.
In za konec …
Zapomnite si, hemoroide si ne morete pozdraviti z uporabo raznih zelišč, krem za hemoroide itd….vse te kreme za hemoroide in zelišča vam le lajšajo težave, ki vam jih povzročajo hemoroidi, vendar vse te kreme za hemoroide,zelišča in ostali pripravki pa ne odpravijo trajno težav, ki vam jih povzročajo hemoroidi in ne pozdravijo oz. odstranijo hemoroidov !  

Hemoroide lahko učinkovito trajno pozdravimo in odstranimo le na dva načina;
- z učinkovitim kirurškim posegom, ki pa je zelo neprijeten in boleč  
 -ali pa z uporabo magnetne terapije Fullstoppain magnetoplag, ki je zagotovo eden od najboljših načinov za trajno odstranitev bolečih in neprijetnih hemoroidov brez boleče operacije.

  • Share/Bookmark

Tags:

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !